Wat kun je met Youtube? Laten we eerst kijken wat Youtube te bieden heeft. Youtube is een platform waar je filmpjes kunt uploaden. Wanneer mensen jouw filmpjes leuk vinden kunnen ze zich abonneren op jouw kanaal. Je krijgt dus de mogelijkheid om een eigen tv zender te maken waar mensen naar jou programma’s kijken wanneer het hun uitkomt. Binnen Nederland heeft Youtube meer dan 8,9 miljoen bezoekers per maand en wereldwijd hebben ze meer dan 450 miljoen bezoekers per maand. bron

Waar kun jij Youtube voor gebruiken?
Als kunstenaar is Youtube een heel handig promotie middel. Door filmpjes te maken waarin jij laat zien hoe je te werk gaat krijgen mensen een beeld van jou. Op het moment dat jij zorgt dat je laat zien wie je bent via jou filmpjes ontstaat er een vertrouwensband tussen jou en je fans en dat is de sleutel voor verkoop. Veel mensen vinden het leuk en interessant om te zien hoe een kunstwerk gemaakt wordt of hoe de voorbereidingen voor een optreden verlopen.

Een voorbeeld van een kunstenaar die Youtube gebruikt is BobDavies88. Met instructie video’s legt hij uit hoe hij zijn kunst maakt. Op zijn kanaal heeft hij op dit moment 2.520.375 video weergaven. Hieronder staat één van zijn filmpjes om te laten zien hoe simpel een filmpje kan zijn. Youtube heeft ook een advertentie programma waardoor jij financieel meedeelt in het success van jouw filmpje.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Pwu95hUVv6U&w=640&h=360]

Nu volgen vier tips waarin ik uitleg geef op de vraag; Hoe krijg je meer views op Youtube?

1. Kies een slimme gebruikersnaam
Het eerste wat je moet doen is een slimme gebruikersnaam kiezen, bijvoorbeeld de naam van je band of galerie. Dit is belangrijk voor zoekmachine resultaten. Wanneer iemand jou act of galerie zoekt dan wil je dat Youtube op de eerste pagina verschijnt zodat mensen jou meteen kunnen zien en horen.

2. Het maken van een filmpje
Het is belangrijk om je filmpjes persoonlijk te maken. Spreek af en toe in de camera alsof je tegen een persoon praat op die manier voelt je kijker zich aangesproken. Het is voor je kijkers heel prettig als het filmpje goed verstaanbaar is en een goed beeldkwaliteit heeft.

Daarnaast moet je zorgen dat je filmpje leuk is voor de kijker. Als je filmpje leuk/grappig/interessant genoeg is zullen mensen het zelf doorsturen. Een voorbeeld van een videoclip die dit veroorzaakt heeft is een clip van The Crowns.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vzfNj3ikVyE&w=640&h=360]

3. Je filmpje optimaliseren voor zoekmachines
Maak de titel van je filmpje aantrekkelijk zodat mensen de behoefte krijgen er op te klikken. Bedenk wat iemand in de zoekbalk typt wanneer hij jouw video zoekt en gebruik dat als de naam voor jouw video.

De omschrijving van de video moet je eigenlijk schrijven alsof het een blog is. Zoekmachines kijken namelijk naar deze tekst voor zoekwoorden. Plaats boven in de omschrijving van het filmpje een link naar je website en social media sites op deze manier worden je links samen met het filmpje mee verspreid. Om te zorgen dat mensen op de link klikken moet je www. weg laten, het ziet er dan zo uit: http://cultuurmarketing.wordpress.com

Als laatste moet je ook nog de keywords in vullen en zorgen dat dit woorden zijn die het beste je filmpje omschrijven. Wanneer je een filmpje van een optreden upload bedoel ik dus niet als keywords: Vrolijk, gruwelijk gezellig, etc. maar bijvoorbeeld; rockband, nederland, netherlands, hilversum, live performance, de vorstin, massive magic.

4. Samenwerken blijft belangrijk
Het samenwerken met andere kunstenaars en artiesten is ook op Youtube erg belangrijk. Door samen met een andere kunstenaar een filmpje te maken bereik je zijn publiek, mits hij het filmpje deelt met zijn fans. Zoek interessante samenwerkingen op met andere kunstenaars. Maak bijvoorbeeld als band een filmpje samen met een dansgroep of met een kunstenaar.

Interessant zeg
Wanneer je dit artikel leest en iemand kent met een Youtube account stuur hem of haar dit artikel zo maak je meerdere mensen gelukkig. Als je zelf een filmpje op Youtube hebt staan laat dan in een reactie even een link naar het filmpje achter dan kunnen mensen je filmpje bekijken en hier advies achterlaten voor jou.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer