Vandaag zal ik proberen je verder te helpen met deze vraag door drie handige tips te geven om je kunst online te promoten. Eerder heb ik al een blog geschreven over kunstmarketing op internet, deze was vooral gericht op Facebook. Nu gaan we kijken naar nog meer online manieren om je kunst populair te maken op het internet. 

# 1 – Het beheren van profielen
Maak bijvoorbeeld een profiel aan op Deviantart, dit is een site waar veel kunstenaars hun kunstwerken online zetten, daarnaast kun je daar reageren op andere mensen hun werk zo ontstaat een kans dat zij ook bij jou zullen kijken. Er zijn op internet veel plekken waar jij kunst aan de man kunt brengen. Een aanrader is http://www.etsy.com/ Hier kun je gemakkelijk je kunst opzetten en verkopen. Zorg er wel voor dat je niet te veel profielen aanmaakt en ze vervolgens onbeheerd achterlaat, wanneer je een profiel niet meer gebruikt verwijder deze dan.

# 2 – Hou mensen op de hoogte
Als je een site of een blog bijhoud met je kunst kunnen mensen lezen en kijken naar je kunst. Door jouw verhaal raken ze nog meer geïnteresseerd in je kunstwerk. Wanneer je op jouw site een veld maakt zodat mensen de mogelijkheid hebben hun e-mail adres op te geven kun je ze ook nog persoonlijk mailen. Doe dit regelmatig maar zeker niet te vaak! Één keer per twee weken is een redelijke frequentie. Stuur ze leuke informatie over nieuwe kunstwerken, exposities, prijsvragen en uniek materiaal speciaal voor hun.

#3 – Bouw relaties op
Wanneer iemand een kunstwerk van jouw koopt zorg dan dat ze er heel tevreden mee zijn. Je kunt bijvoorbeeld een speciale brief bij je kunstwerk doen waarin je vraagt om een foto van waar het kunstwerk hangt, wanneer ze deze sturen dan kun je ze complimenteren over de plek en zeggen dat je blij bent dat hij daar hangt/staat. Op deze manier bouw je een band met de koper en zal hij eerder nog één van je werken kopen of praten met vrienden over jou en je werk.

Meer tips?
Wil je nog meer tips over marketing? Vul dan je e-mail adres rechtsonder in of klik op vind ik leuk bij deze Facebook pagina: Cultuurmarketing. Op Facebook zul je tevens leuke extra’s te zien krijgen. Je kunt mij ook helpen door dit artikel te delen met mede kunstenaars en te reageren op mijn artikel. Heb jij al een Deviantart of een Etsy? Laat dan een link en je ervaring ermee achter zodat wij dit kunnen bekijken.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer