Heel veel bands hebben problemen met het schrijven van een goede band biografie. Dit is niet vreemd want een goede sterke biografie schrijven kost tijd en oefening. De manier waarop ik geleerd heb dit te doen is door er veel over te lezen en er ook veel voor andere bands te schrijven. Ik zet voor jou de do’s en dont’s op een rij want een goede biografie is erg belangrijk. 

Wat je vooral WEL moet doen:
* Citeren. Zet bovenaan, onder of op een andere opvallende plek positieve citaten die over jou band gaan. Wanneer de boeker van de 013 jouw biografie leest en ziet dat Giel Beelen (3fm) en het Oor (muziek tijdschrift) jouw band tof vinden dan zal hij eerder ook even luisteren naar je muziek. Let wel op dat het een echt citaat moet zijn, niet zelf citaten bedenken!

* De naam van je band meerdere malen laten terug komen in de tekst, op deze manier blijft je bandnaam langer hangen in het hoofd van de lezer! Psychologisch toch? Het is eigenlijk een vorm van sluikreclame.

De jurkjes van Bavaria tijdens het WK waren ook een vorm van sluikreclame.

* Omschrijf de muziek die je maakt tot in detail, vertel waarom het vernieuwend is en geef als referentie materiaal een aantal andere bands.

* Onderzoek wat jouw band uniek maakt, heb je niets wat je uniek maakt zorg daar dan voor. In de biografie is het handig als je kunt vertellen waarom jij niet zo bent als alle andere bandjes. Kort gezegd; Omschrijf wat jouw band uniek maakt.

* Heb je al doelen bereikt? Schrijf hier dan over in je biografie. “In 2012 speelden we bij 3fm en hebben we samen met Triggerfinger opgetreden in het Ahoy.” Wanneer iemand dat leest weet hij meteen dat je professioneel bezig bent.

* Het opnemen van een single, album of ep is leuk om te vermelden in je biografie probeer wel om het in een verhaal te gieten. Bijvoorbeeld zoals in de biografie van Di-rect; “Na het verschijnen van deze single is de band direct de studio ingegaan om te werken aan een album. Samen met producer James Lewis (Arctic Monkeys, The Whombats, Noisettes) hebben ze maanden in Den Haag, Liverpool en London doorgebracht om het album ‘This is who we are’ op te nemen.”
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=40Jvl-FGPOM]
* Zet je contact gegevens onderaan of aan de zijkant in je biografie zodat je zeker weet dat mensen je kunnen bereiken.

* Hou je biografie duidelijk en beknopt, weinig mensen hebben zin om twee bladzijden aan tekst te lezen dus probeer het korter dan een A4 te houden.

* Zorg dat je band biografie in correct Nederlands of Engels geschreven is.

Wat je vooral NIET moet doen:
* Na meerdere bandformaties kwamen we zo…… Blablabla dat interesseert niemand, tenzij je een bekende band hebt en de zanger op stapt. Je kunt wel vertellen hoe je elkaar ontmoet hebt als dat een interessant verhaal is.

*  Het is heel goed om als band een aantal keren per week te repeteren. Het resultaat daarvan moet je vastleggen op film en dat kun je meesturen met je biografie. Schrijf niet in je biografie dat jullie vaak repeteren want kwaliteit moet vanzelf sprekend zijn, niet iets om mee op te scheppen tenzij je echt heel erg goed bent… En dan bedoel ik ook echt heeeeel erg goed.

* Schrijf vooral niet dat je weinig opgetreden hebt, weinig ervaring hebt of weinig nummers hebt.. Voorkom alles wat negatief is, je bent een band dus je hebt een set waarmee je kunt optreden. Als je nog geen set hebt ga dan snel terug naar de repetitie ruimte, schrijf een aantal nummers en treed daarmee op in lokale cafés (gratis).

Biografie af?
Heb je de biografie af en wil je dat andere mensen het lezen of controleren? Plaats dan in een reactie een link naar je biografie, ik zal er dan ook naar kijken voor je en dan ook feedback geven.

Wil je zeker weten dat je niets mist? Klik dan even op “vind ik leuk” bij mijn Facebook pagina: Cultuur Marketing of vul rechtsonder aan de pagina je mail adres in. Ook help je mij daarmee om gemotiveerd te blijven om artikelen te schrijven, wil je me nog beter helpen en meteen je collega’s ook helpen? Deel dan dit artikel!