Tegenwoordig kan iedereen zijn muziek op de radio krijgen, jij ook. In dit artikel leg ik uit hoe je ervoor zorgt dat jouw muziek binnen een maand op de radio komt. Je hebt een groot voordeel want lang, lang geleden hadden platenmaatschappijen alle macht over de radio. Het was voor artiesten die geen contract hadden lastig om “ertussen” te komen, terwijl de radio één van de belangrijkste media was.

Deze maand op de radio: Jouw muziek!

Jij bent nu zelf de baas over je muziek. Toch blijft het leuk als je muziek niet alleen op Youtube veel views krijgt, maar dat het ook op de radio gedraaid wordt. Daarom de eerste en meest eenvoudige tip: De twee minuten show van Pinguin Radio.

Het werkt als volgt, je klikt op bovenstaande link en registreert je act. Vervolgens zet je een song online, plaats je een link naar je site, schrijf je een bio met een foto’tje erbij en klaar. Iemand van Pinguin Radio luistert je track en als de kwaliteit goed genoeg is dan word je online gedraaid op Pinguin Radio. Vervolgens kun je stemmen regelen bij je fans, familie en vrienden en dan word je de week erop weer gedraaid. Mocht je muziek echt goed zijn dan is de kans groot dat je opvalt bij de Dj en bij de luisteraars.

pinguin_radio

Vaker je muziek op de radio?

Dat was stap één, maar natuurlijk is één radio station niet genoeg. In Nederland zijn er ongeveer 290 lokale omroepen. Stel je voor dat al deze radio stations jouw muziek draaien en dat je telefonisch interviews kunt geven, langs kunt gaan om live te spelen en meer van dat soort leuke dingen.

Stel een mooi, kort en bondig mailtje op. Leg uit wie je bent, waarom je gedraaid wil worden (bijv. promotie voor een optreden), plaats een link naar de track in de mail zodat de Dj de song kan downloaden en plaats een link naar je band site met optreed agenda.

Op de site van de OLON vind je een overzicht van alle lokale radiostations, daarnaast zijn er nog veel radiostations die niet op deze lijst staan en natuurlijk heb je ook nog de grote landelijke radiostations.

Gedraaid worden op de landelijke radio?

Voor de landelijke radio is het vaak lastiger dan even een mailtje sturen. De goedkoopste en makkelijkste manier is om je muziek op een telefoon te zetten en naar één van de evenementen te gaan waarbij Dj’s aanwezig zijn. Hier kun je een Dj aanspreken en je muziek laten horen. Val ze niet lastig in de supermarkt of op straat want dat heeft waarschijnlijk een negatief gevolg.

Vind je de radio toch niet zo interessant of word je al overal gedraaid? Lees dan hoe je meer views krijgt op Youtube.

Mark Grasmayer Geschreven door Mark Grasmayer.