Het is even stil geweest op de blog vanwege mijn vakantie. Ik ben vorige week namelijk naar Moskou geweest. Ben jij avontuurlijk? Dan raad ik je aan Moskou te bezoeken. Elke dag maak je iets vreemds mee en ze spreken er alleen Russisch dus je zult goed moeten zijn in gebaren maken. Tijdens mijn verblijf heb ik de cultuur van Moskou mogen beleven en ik ben achter een paar interessante dingen gekomen die ik in dit artikel omschrijf.

Werkhouding

Rusland was vroeger een communistisch land, pas vanaf de jaren 90 zijn ze bezig met het opbouwen van een kapitalistisch land. Ik vermoed dat een deel van de Russen tijdens het communisme een bepaalde werkhouding hebben gecreëerd, niet te hard werken want je krijgt toch weinig betaald. Deze houding zie je terug op sommige plekken vooral waar zes man personeel op een terras werkt waar in Nederland twee obers zouden staan, of bij overheidsmedewerkers die na een regenbui langs de bankjes slenteren om ze weer droog te maken, etcetera. 

Metro in Moskou

Metrostation in Moskou

Maar er was één man, laten we hem Vladimir noemen, die liet zien dat het anders kan. Terwijl ik in de metro zat richting Moskou stapte Vladimir in met een tas en een schilmes. Hij begon in het Russisch te praten en niemand leek geïnteresseerd, toen haalde Vladimir een koolraap uit zijn tas en begon deze te schillen. Hij liet zien hoe makkelijk zijn schilmes werkt. In Nederland zou iedereen Vladimir vreemd aangekeken hebben, maar hier niet. Vladimir liep met een aantal schilmessen door de coupé en verkocht drie stuks en de halte erna stapte hij weer uit om door te gaan naar de volgende coupé.

Wat kan jij leren van Vladimir?

Vertel & Anticipeer
Zorg dat je een verhaal hebt en vertel deze, zie je dat mensen afhaken verras ze dan met een demonstratie. Je kunt namelijk vertellen dat je bijzondere kunst maakt, maar het laten zien is overtuigender.

Aandacht pakken
Ben je als artiest bijvoorbeeld op een muziekevenement waar allerlei artiesten rondlopen om cd’tjes te overhandigen aan Dj’s, boekers, etc. zorg dan dat jij iets origineels hebt. Niet een verhaal en hup cd in de hand, die mensen krijgen zoveel verhalen en cd’s, je moet de aandacht pakken. Spring op de bar en begin kei hard te zingen, spreek af met een grote groep vrienden dat ze een applaus geven terwijl jij op een stoel staat en begin na het applaus pas met je verhaal, bedenk iets waarmee jij onthouden wordt en opvalt tussen de rest.

Verkoop met passie
Ik kon Vladimir niet verstaan, helaas want hij leek met erg veel passie te praten over zijn schilmes. Als de mensen in mijn omgeving zo over hun kunst zouden praten weet ik zeker dat ze het een stuk makkelijker kunnen verkopen. Maar ik hoefde Vladimir niet te verstaan om te zien dat hij echt in zijn product geloofde en dat hij het leuk vond om het aan andere mensen te laten zien. Doe dit ook met je kunst, als mensen niet zien dat jij van je werk houd, waarom zouden zij het dan wel doen?

Vladimir's publiek

Vladimir’s publiek

Op naar de volgende coupé

Vladimir is een echte doorzetter, hij komt binnen doet zijn ding, verkoopt wat en gaat door naar de volgende coupé. Hij laat het niet zitten bij één succesje, hij gaat door en wil meer. Die houding kan je ver brengen, als je niet genoegen neemt met een maand vol optredens maar door blijft gaan tot elke maand vol zit, als je niet genoegen neemt met het verkopen van een paar beelden per maand maar door gaat tot je genoeg verkoopt om een eigen galerij te laten bouwen. Volgende keer als je een doel bereikt, denk dan aan Vladimir, een man die de metro instapt met een schilmes (stuk minder tof dan kunst/muziek toch?) vervolgens de aandacht weet te pakken van een groep ongeïnteresseerden, drie stuks verkoopt en dan doorgaat naar de volgende coupé om het proces nog een keer te herhalen.

Vladimir heeft het makkelijk want hij verkoopt een erg mooi product…? Ik hoop dat jouw werk beter is dan een schilmes. Denk je dat jouw werk interessanter is dan een schilmes? Ga dan aan de slag en begin met het verkopen van jouw werk.

Ps. Moskou is echt een vreemde stad, hier is nog een foto van mij en een geit in het centrum van Moskou bij het hoofdkantoor van Zvooq (soort Russische Spotify). Mark Grasmayer en geit bij ZvooqFijne vakantie! Volgende weken ben ik weer weg, misschien verschijnen er nog één of meerdere posts tijdens mijn afwezigheid 😉