De titel lijkt mij duidelijk, vandaag laat ik je een kijkje nemen in de wereld van het online stemmen. Je kent ze wel, “Hoi, ik haat het om te vragen maar wil je op mijn bandje stemmen?”. De meeste mensen denken dan “ach, vooruit” en voor je het weet heeft de band 4.500 stemmen… Wacht.. 4.500 stemmen? Hoe kan dat? Hebben ze dan echt zoveel vrienden/familie/fans? Nee hoor, ik zal uitleggen wat er aan de hand is.

Vals spelen bij online stem wedstrijden

Het is niet moeilijk, iedereen met een internet verbinding kan vals spelen bij stem wedstrijden. Maar dat doet toch niemand, want wat als je betrapt wordt? Onzin. Een mooi voorbeeld is de Red Bull Bedroom jam waar een bandje met 38 likes (fans) op Facebook toch 4.500 stemmen krijgt. We gaan je opties bekijken, wat mij betreft zijn dit redenen om niet mee te doen met “stem wedstrijden”.

Eén stem per mailadres

“Haha zo bij onze actie wordt niet vals gespeeld, want ja.. mensen hebben toch maar één of twee mailadressen.” Dat dacht de marketeer die deze actie bedacht, maar hij of zij is vast niet bekend met programma’s als Mailinator. Bij Mailinator kun je heel eenvoudig een mailadres aanmaken. Het werkt als volgt, je schrijft je bij de wedstrijd waarop je wil stemmen in met een mailadres, bijvoorbeeld “bobwintgraag@mailinator.com”, vervolgens ga je naar Mailinator en typ je in bobwintgraag waardoor je in de inbox komt waar een mooi bevestigingsmailtje staat te wachten. BAM, zo krijg je 500 stemmen per uur binnen. Maar… Wat als de marketeer bedacht heeft om de wedstrijd niet alleen op e-mail adressen te baseren maar ook op ip-adres?

Eén stem per ip-adres

“Haha nu kunnen ze echt niet meer vals spelen, ik heb gezorgd dat je maar één keer per ip-adres kunt stemmen. Dus je kunt ook niet bij een school 100 keer stemmen.” Helaas voor de bedenker is deze manier ook niet veilig. Sinds stichting Brein een strijd aan het vechten is om te zorgen dat Piratebay offline gaat weten de meeste mensen wel van het bestaan van Proxy’s. Weet jij het nog niet, lees dan verder.

ip adres wissel online voting

Stel je voor jij doet mee aan een bandwedstrijd en mensen kunnen per “computer” één keer stemmen, dus één keer per ip-adres.

Je surft naar bijvoorbeeld “Hide my ass” en voert daar de link in waar je kunt stemmen. De site stuurt je via Amerika of Engeland naar de site waar jij heen wil waardoor het lijkt of je vanaf een ander ip-adres komt. Je kunt weer stemmen en vervolgens door naar de volgende.
Hier vind je een lijst met wisselende proxy sites: http://www.proxysite.me/

Wel verdorie, dat zijn al twee methodes die ontkracht zijn. “Gelukkig hebben we nog de online meting, hoeveel fans heeft een band, hoe vaak worden ze bekeken op Youtube, etc.” Ook deze methodes ga ik even ontkrachten waardoor je weet dat je het best online competities kunt vermijden, TENZIJ er een menselijke jury is die ALLE bands beluisterd en dan zelf een winnaar kiest.

Vals spelen bij online Facebook competities

Facebook is niet “de uitvinding” om vals spelen bij online wedstrijden tegen te gaan. Waarom niet? Bij Facebook zit een bug. Een “like” bug. Bij sommige wedstrijden kun je klikken op “Like” om een band een stem te geven. Maar… Dit is te beïnvloeden. Voor elke reactie onder de link van de band waar die “like button” aan gelinkt zit komt een like bij… Met andere woorden als je een gesprek houd met je fans komt er voor elke reactie een like bij. Ben je dus met tien mensen aan het praten (via reacties) onder de link, dan verschijnen er zo honderd likes in 10 minuten bij!

Even voor de duidelijkheid, hieronder zie je het knopje waar ik over schrijf. Tevens kun je ook de link zelf op honderd verschillende manieren tweeten.

online stem wedstrijd vals spelen

Vals spelen met Youtube views

Blijft er dan géén enkele manier over? Jawel, alleen wedstrijden met een menselijke jury. Want ik ga nu uitleggen hoe je Youtube kunt bedriegen en de views voor al je video’s kunt opkrikken. Natuurlijk kun je het gewoon op de “legale” manier doen, lees het artikel meer views krijgen op Youtube, maar er is ook de valse manier. Er zijn meerdere manieren:

Proxy’s! 
Daar zijn ze weer. Je gaat naar een proxy lijst, kopieert de link van je Youtube video in een proxy, klikt op play, minimaliseert het schermpje en gaat door naar de volgende. Zo open je 50 schermpjes, wacht je drie minuten en sluit je ze af. Na een dag zul je zien dat er 50 views bij zijn.

View switch
Voor de mensen die niet handig zijn met proxy’s heb je nog de view wissel sites. Het werkt als volgt jij bekijkt een video van iemand, zij bekijken jouw video.

Zijn we klaar met online wedstrijden?

Ik ben er klaar mee. Online wedstrijden met in de top 5, bands zonder fans maar met onwijs veel stemmen, om nog maar niet over de kwaliteit van de muziek te spreken. Dus ken jij iemand die meedoet aan zo’n voting competitie? Deel dan deze link onder zijn of haar oproep om stemmen te winnen en zeg: Doe het zelf, ik doe er niet meer aan mee.

Bedankt voor het lezen en mocht je meer willen lezen vul dan je mail adres in of volg de blog via Facebook.

Mark Grasmayer Geschreven door Mark Grasmayer.