Download jij nog muziek? Download jij weleens films? En wat is de reden dat jij download? Download je alleen om geld te besparen of vooral omdat het makkelijk is? Volgens onderzoek, uitgevoerd door Spotify, zijn Nederlanders minder gaan downloaden sinds de introductie van Spotify in Nederland. Vanaf deze week hebben we in Nederland ook Netflix waardoor waarschijnlijk ook de downloads van films zal afnemen. Maar wat kun jij hiervan leren? 

Verhoog de verkrijgbaarheid van je product

Spotify en Netflix maken gebruik van abonnees, ze bieden niet alleen de content aan die jij wilt maar hebben een brede selectie waardoor je niet snel naar een andere plek hoeft te surfen om het te krijgen. Dit moet jij ook voor elkaar krijgen met jouw werk. Mensen zijn graag lui en doen liever geen moeite om jouw werk te krijgen, tenzij ze die-hard fan zijn van jouw creaties.

Verhoog de verkrijgbaarheid online

Wanneer jij je werk, op een eenvoudige manier, online beschikbaar stelt voor je fans en mensen die jou nog moeten ontdekken is de brug kleiner om het te luisteren, te bekijken of te kopen. Als iemand op jouw site binnenkomt, dankzij je promotieplan, is het belangrijk dat ze snel overzicht hebben en niet hoeven te zoeken. Besteed tijd in het ontwikkelen van een website. Je website is niet alleen je visitekaartje maar ook je winkel en je imago.

Verhoog de verkrijgbaarheid offline

Is er een fysieke plek waar fans je product kunnen verkrijgen?  Mensen willen niet zoeken, dus ook bij tentoonstellingen, optredens, e.d. is het belangrijk om duidelijk te maken waar bezoekers producten kunnen kopen. Daarnaast is het verstandig, vooral voor beginnende artiesten/kunstenaars/etc., om bij het kraampje te staan. Door een kraam te hebben waar jij je producten verkoopt creëer je ook een makkelijke kans voor fans om contact te krijgen.

Amanda Palmer TED

Verkrijgbaarheid = Aanbieden

Het is belangrijk om je werk aan te bieden. Mensen betalen liever niet, maar als jij uitlegt waarvoor ze betalen zijn ze eerder bereid om te betalen. Ik heb laatst een erg inspirerende Ted-talk gezien m.b.t. dit onderwerp.

Bekijk hier een TED-talk van Amanda Palmer over het vragen om de koop.

Mark Grasmayer Geschreven door Mark Grasmayer.