Wil je van 2014 een gelukkig nieuwjaar maken? Dan heb ik goed nieuws, jij hebt daar het meeste invloed op. Pak een pen en papier, of open een tekstbewerker en doe meteen mee!

Hieronder staan tips om van dit jaar een goed jaar te maken, bij elke tip staan 10 persoonlijke voorbeelden, het is handig om per tip minimaal 10 punten te noteren maar het mogen er ook 40 zijn.

Tip 1: Noteer alles waar je blij mee bent dat je het bereikt hebt.

Het mag van alles zijn, alles waar jij gelukkiger van wordt. Zet er een cijfer voor zodat je weet hoeveel je bereikt hebt. Kleine successen dragen bij aan grotere successen, dus schrijf deze ook op.
1. Begonnen met Engelstalig bloggen
2. Een studie afgerond
3. Twintig boeken gelezen
4. Drie verschillende landen bezocht
5. Gestopt met het drinken van melk
6. Een konijn uit een asiel gehaald
7. Een “nieuwe” auto gekocht
8. De monotribe gebruiken tijdens een optreden
9. Vier nummers opgenomen in de studio
10. Veertig keer opgetreden

Tip 2: Noteer alles wat je dit jaar wilt bereiken.

Zorg dat je het op tijd kunt indelen. Je krijgt overzicht wanneer je doelen stelt en kunt zo meer bereiken. Hoe meer je bereikt, des te gelukkiger je kunt worden. Je kijkt dan aan het einde van een jaar terug en ziet hoeveel je bereikt hebt.
1. Per maand minimaal 3 optredens
2. Elke maand twee informatieve boeken lezen
3. Elke week minimaal één artikel schrijven voor ENMA
4. Elke week minimaal één Engelstalig artikel schrijven
5. Zes dagen per week, minstens een half uur muziek maken per dag
6. Berlijn ontdekken met mijn partner
7. Minimaal één keer per week op bezoek bij mijn vader
8. Een leuk bedrijf vinden om bij te werken voor maart
9. In Mei een workshop geven namens ENMA
10. Eén nummer opnemen in een studio en professioneel laten mixen/masteren

enma 2014

Tip 3: Hoe ga je het bereiken?

Goede voornemens en doelen zijn leuk, maar je moet er wel echt iets mee doen anders veroorzaakt het juist ongelukkigheid. Schrijf daarom nu op hoe jij je doel gaat bereiken.
1. Min. drie optredens p.m. – Oude contacten mailen in Januari, elke week kroegen/zalen bellen.
2. Twee info boeken lezen p.m. – Elke ochtend & avond 7 bladzijden lezen.
3. Min. één artikel p.w. schrijven voor ENMA – Op zaterdagochtend de week analyseren en schrijven over hetgeen wat het meest bijgebleven is.
4. Min. één Engelstalig artikel p.w. schrijven – Op zondagochtend schrijven over recent nieuws.
5. Zes dagen p.w., min. 30 minuten muziek maken p.d. – Basgitaar ophangen in de woonkamer zonder beschermhoes zodat het pick ‘n play is.
6. Berlijn ontdekken met mijn partner – Een lang weekend tripje boeken naar Berlijn.
7. Min. één keer p.w. op bezoek bij mijn vader – Geen wasmachine aanschaffen, zo heb ik een stok achter de deur in “drukke” tijden.
8. Een leuk bedrijf vinden om bij te werken voor maart – Minimaal zeven bedrijven per week benaderen.
9. In Mei een workshop geven namens ENMA
Januari, marketing/promotieplan opstellen en workshop bedenken.
Februari, workshop uitwerken en locatie vinden.
Maart, actief beginnen met promotie.
April, workshop testen op vrienden.
Mei, workshop geven.
10. Eén nummer opnemen in een studio en professioneel laten mixen/masteren – Eerst geld verdienen, een single schrijven en vervolgens de studio in.

Tip 4: Geef deze lijst aan je partner/huisgenoot/best friend forever

Een lijst maken met wat jij gaat doen is leuk. Het ook echt doen is nog leuker, om te zorgen voor een beetje sociale controle kun je de lijst overhandigen aan iemand die jou wilt steunen. Geef de lijst aan iemand waarvan je verwacht dat hij/zij af en toe vraagt naar de vorderingen.

Tip 5: Als je vandaag wilt begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren

Bekijk de eerste lijst die je gemaakt hebt. Hoe heb je dit bereikt? Ben je er trots op of wil je nog meer? Laat je inspireren door wat jij zelf kunt en laat jezelf zien dat je nog meer kan. Kijk naar de positieve dingen die je bereikt hebt.
“Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, geschiedenis is wat de mensen zich herinneren”

Tip 6: Nu of nooit?

Begin vandaag met je doelen. Je lijstjes zijn nu af, je weet wat je te doen staat. Geloof niet in nu of nooit, want als het vandaag niet lukt dan kun je het ook morgen doen. Beter laat dan nooit. Ik ben zelf pas op mijn 18e begonnen met muziek maken, op mijn 21ste werd ik toegelaten op een muziekschool en sindsdien draait mijn leven voor een groot deel rond muziek. Een groter voorbeeld is Seasick Steve, een blues gitarist/zanger die op 66 jarige leeftijd een grote doorbraak had.

Gelukkig nieuwjaar

Vorig jaar was voor mij een goed jaar, ik heb veel bereikt en veel geleerd. Ik hoop dat jij ook een goed jaar had en dat je met deze tips weer een beter jaar krijgt. Wacht niet te lang als jij iets wilt bereiken maar begin meteen. Zelfs als het een onmogelijk doel lijkt. Ik hoorde van iedereen dat als je een muziekopleiding wilde doen dat je minstens 8 jaar moest spelen en ik kwam erop met 3 jaar ervaring. Voor mij was dat een omslagpunt in mijn denkwijze, als je iets graag wilt en er 100% voor gaat dan kun je het bereiken. De toekomst is niet morgen, maar nu. Beter laat dan nooit. Veel plezier in 2014!

Mark Grasmayer ENMA

 

 

Geschreven door Mark Grasmayer.