Wanneer je als artiest, kunstenaar of schrijver genoeg e-mail adressen verzameld hebt is het tijd om te beginnen met mailings en A/B Testen. Mocht je niet weten wat een A/B test is, dan is dit artikel voor jou geschreven. Wij gaan samen ervoor zorgen dat mensen die jij  mailt het prettig vinden, jou niet blokkeren en zelfs graag meer mails ontvangen. Dit doen we door jouw mailings te meten, we gebruiken een A/B test voor beginners.

Wat is een A/B Test?

Kort gezegd, je deelt je mailinglijst door midden en verstuurd twee verschillende mails met één doel.

Een voorbeeld: Je stuurt naar mailinglijst A een Engelstalige mail om te verkondigen dat je nieuwe single uit is, naar lijst B stuur je een Nederlandstalige mail. Vervolgens meet je het resultaat:

A/B Test voor beginners

Wat heb je aan een A/B Test?

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien meet je het verschil tussen beide mailings. Blijkbaar werkt de Engelstalige mail (versie A) beter dan de Nederlandstalige mail (versie B), dankzij die informatie weet je dat je aankomende mailings het beste in het Engels kunt versturen. Behalve taal verschillen kun je natuurlijk nog veel meer meten. Hier is een lijst met een aantal mogelijkheden die je kunt testen met een A/B test:

1. Kopjes
2. Tussen kopjes
3. Taal
4. Afbeeldingen
5. Veel of weinig tekst
6. Informeel of formeel?
7. Links
8. Positie van tekst, afbeeldingen en links
9. Vaste header of niet
10. Social Media buttons of links
11.  YouTube- of Vimeo-player?
12. SoundCloud- of LastFm-player?

Voer je A/B Test klein uit als je een grote lijst hebt

Sommige lezers zullen een grote lijst hebben met 10.000 contacten, voor hun de volgende tip. Stuur een A/B test naar 1.000 contacten, meet de resultaten en mail dan pas de rest van je lijst.

Je krijgt dan dus drie lijsten. Lijst A – 500 contacten, lijst B – 500 contacten en lijst C – 9.000 contacten. Als uit de metingen van je A/B test komt dat je doel het beste bereikt met bijvoorbeeld lijst B, dan stuur je lijst C dezelfde mail als lijst B.

A/B testen kun je ook gebruiken op je site, hierover volgt later een artikel. Wil je op de hoogte blijven? Like Enma.nl op Facebook.

Mark Grasmayer ENMAGeschreven door Mark Grasmayer.