De jaarlijkse wedstrijd van Paarse Krokodillentranen brengt het spreekwoord terug in de volksmond, samen met de beste woordkunstenaars van Nederland. Voor de tweede keer poetsen vijftig bekende taalvirtuozen oude spreekwoorden op. Iedereen kan vanaf vandaag via de website stemmen op zijn of haar favoriete verse spreekwoord.

tijdvoorversespreekwoorden

Twee van de vijf finalisten van vorig jaar: Renske de Greef en Hans Glock (tevens winnaar)

Spreekwoorden zijn mooie metaforen die ons dagelijks taalgebruik kleur geven. “Veel spreekwoorden zijn honderden jaren geleden bedacht maar nooit met de tijd meegegroeid. In een tijd van technologie en globalisering snappen we weinig meer van spreekwoorden over molens en schepen. We halen ze door elkaar, of erger nog, we durven ze niet meer te gebruiken. En dat is zonde, want vaak is de moraal nog net zo treffend als toen”, vertelt Oliver de Leeuw, ‘battlebaas’ bij Paarse Krokodillentranen.

Vanaf maandag 24 november voorzien vijftig verse taalvirtuozen, uit verschillende disciplines, een gedateerd spreekwoord van een nieuw jasje. Uiteindelijk strijden twee door het publiek gekozen finalisten uit vijf categorieën live tegen elkaar. In 2013 deden onder andere Hans Teeuwen, Hanna Bervoets en Nico Dijkshoorn al mee en ook dit jaar is de deelnemerslijst veelbelovend: Robert Vuijsje, Thé Lau en Typhoon zijn een paar BN’ers die de battle aangaan.

Over Paarse Krokodillentranen

Paarse Krokodillentranen is een platform voor taalvernieuwing, ofwel een online speeltuin voor taalliefhebbers. Gestart in 2013 en inmiddels ondersteund door een hecht team van vrijwilligers. Het platform organiseert naast deze jaarlijkse taalwedstrijd de tweemaandelijkse avond ‘Cocktails en Lulverhalen’. Daarnaast zijn ze op dit moment bezig om onderwijsmateriaal te ontwikkelen.

Voor meer informatie, ga naar www.paarsekrokodillentranen.nl