De stad Amsterdam heeft een rijk verleden op het gebied van jazz. Van grote concerten en intieme optredens in grachtenpanden, tot DJ’s die jazz mixen met andere muziekstijlen. Amsterdam World Jazz City is een organisatie die zich inzet om jazz meer exposure te geven in Amsterdam.

Vanwege de mix van het promoten en het maken van muziek leek het mij leuk en interessant om zo’n jazz avond bij te wonen op 28 november in het Conservatorium in Amsterdam. Tijdens deze avond – en dus georganiseerd door Amsterdam World Jazz City- werd jazz muziek gevierd en tevens een prijs uitgereikt aan een groot pianist en componist in deze muziekstijl.

Louis van Dijk Award

Voor instrumentalisten en vocalisten bestaan er al meerdere prijzen, echter worden vaak de arrangeurs vergeten. Daarom is de Louis van Dijk Award in het leven geroepen om ook deze groep meer onder de aandacht te brengen. Toen de award bekend werd gemaakt kreeg de organisatie van veel mensen te horen dat het een goed idee was zo’n award in memoriam uit te brengen. Maar Louis van Dijk is nog springlevend en was ook aanwezig bij deze avond.

cees hamelink louis van dijk

Uitreiking van de jazzprijs

Pas tijdens de bekendmaking van de winnaar werd de naam van de jazzprijs bekend gemaakt. De eerste Louis van Dijk Award ging dan ook naar Louis van Dijk. Voortaan zal de prijs twee keer per jaar worden uitgereikt. De jury voor deze award bestaat voortaan uit: Joris Teepe, Ruud van Dijk, Tineke Postma, Bert Vuistje, Jan Formannoy, Peter Guidi en natuurlijk, Louis van Dijk.

Was Amsterdam World Jazz City een succes?

Volgens Cees Hamelink- een van de organisatoren- maakt het luisteren naar jazzmuziek een hormoon aan: oxytocine. Dit hormoon is ook bekend als liefdeshormoon en wordt onder andere aangemaakt tijdens een orgasme. Om te meten of Amsterdam World Jazz City in 2014 een succes was, kun je dus kijken naar het aantal geboortes in 2015 vergeleken bij de voorgaande jaren.

Dat Amsterdam World Jazz succesvol is blijkt in ieder geval uit de animo voor de jazz avonden. Door het succes heeft de organisatie besloten dat Amsterdam Jazz in 2015 zal blijven doorgaan met het promoten en organiseren van meer Jazz muziek in de stad.

Jazz, Jazz, Jazz

De avond bestond niet alleen uit de prijs uitreiking, het was een jazz feest met vele acts en heel veel jazz talent. Een impressie van alle talenten die tijdens deze avond mochten spelen als eerbetoon aan de prestaties en het talent van Louis van Dijk volgt hieronder.

De eerste groep die tijdens de avond speelde was de Junior Jazz Unlimited Big Band o.l.v. Peter Guidi. Peter Guidi wil de groep jonge instrumentalisten en vocalisten vooral muziek laten begrijpen en laten voelen. Zo te horen was dat goed gelukt. Ik ben zelf geen groot liefhebber van jazz maar deze groep bracht de muziek met een passie over waardoor het gevoel echt bij je binnenkwam. Zij speelden veel vrolijke nummers, onder andere een nummer dat ik herkende van de film Austin Powers genaamd Soul Bossa Nova van Quincy Jones.

Hierna volgde de Lluc Casares Combo (met Sanne Huijbregts). Lluc Casares is een tenorsaxofonist afgestudeerd aan het conservatorium. Bij deze groep was het opvallend dat de vocaliste haar stem hoofdzakelijk gebruikte als instrument.

louis van dijk award

Als derde act van de avond betrad een man in een wit pak met witte schoenen het podium-Peter Beets. Samen met Marius Beets en Joost van Schaik vormde hij een muzikaal trio. De sound van Peter Beets maakte duidelijk dat er iemand zat met veel ervaring. Bovendien was deze muziek naar mijn mening toegankelijker dan de voorgaande act.

Als laatste kwam Louis van Dijk op het podium. Hij vertelde dat Peter Beets op acht jarige leeftijd bij hem kwam en dat hij alles wat hij toen al kon op het gehoor had leren spelen. Toen zei Louis “Je moet alleen nog even leren spelen”. En dat was gelukt! Een act samen met zijn oude leerling zou de avond afsluiten maar daarvoor speelde Louis van Dijk eerst een aantal nummers samen met Jacques Schols en John Engels. Tijdens deze act kon je duidelijk merken dat deze mannen elkaar langer kenden, veel ervaring hadden en passie voor hun jazzmuziek deelden.

Afsluitend stonden er dus twee schitterende vleugels op het podium om bespeeld te worden door de prijswinnaar en zijn oude leerling. Snelle noten, vlug oogcontact en glimlachen werden uitgewisseld, en samen vormden zij een geweldig slot van deze muzikale jazz avond.

—-

Geschreven door Janneke van Doorn en Mark Grasmayer.