Hoe zet je nieuwe technologieën zoals live video of virtual reality in om jouw ideeën naar buiten te brengen? Oplages van tijdschriften dalen al jaren en het medialandschap wordt steeds interactiever. Toch focussen veel marketeers zich nog alleen op bloggen als vorm van contentmarketing. Ik wil je inspireren om opkomende technologieën in te zetten voor het verspreiden van je ideeën.

Tijdens het Media Jaarcongres 2017 werden ideeën besproken om in te spelen op de alsmaar dalende oplages van gedrukte media, het feit dat jongere generaties minder televisie-abonnementen afnemen en het gegeven dat iedereen nu content kan maken en publiceren.

1. Meer interactie dankzij live video

Wist je dat 74 procent van het online verkeer wordt besteed aan het kijken van video? Jongeren tussen de 13 en 19 jaar kijken gemiddeld per dag 93 minuten naar video. Daarnaast geeft Insivia aan dat 59 procent van de directeuren liever video kijkt dan tekst leest. Met andere woorden, het is logisch dat video een groeiend kanaal is voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken. Maar waarom zou je specifiek live video gebruiken?

Tijdens een sessie over interactie vertelt journalist Deborah Acosta hoe ze mediabubbels doorbreekt. Terwijl ze door New York loopt, vindt ze zakken vol foto’s. Ze besluit hierop een live video te starten. Ze wil achterhalen van wie de foto’s zijn en waarom ze weggegooid zijn. De kijkers delen ondertussen hun eigen verhaal over het onderwerp. Ze maken samen een nieuw verhaal. Niet alleen vanuit het perspectief van één persoon, maar ook vanuit de kijkers.

Een belangrijk doel voor ondernemers en marketeers is het verspreiden van ideeën. Om dit te bereiken is het belangrijk om je doelgroep te kennen. Als je alleen informatie zendt, krijg je geen feedback en kun je niet direct inspelen op behoeftes. Met interactieve live video kun je voor bedrijven samen met jouw doelgroep authentieke verhalen maken en een band opbouwen.

 

Hoe zet je interactieve live video in voor jouw bedrijf?

Als je overtuigd bent van interactieve live video, ga je bedenken hoe je het kunt toepassen. Het is voor zowel B2B als B2C interessant om live video in te zetten.

Bij B2B wordt er al vaak gebruik gemaakt van webinars om informatie te delen, met een chatfunctie voor interactie. Met live video kun je de setting informeel maken. Je kunt het inzetten om productpresentaties te geven, maar je kunt ook klanten en potentiële werknemers een dag mee laten kijken naar het werken op een afdeling. Of zelfs klanten betrekken tijdens een productoverleg om op die manier co-creatie te stimuleren.

You cannot live without live. – David Mühle van videobedrijf Ooyala

Voor B2C zijn de achtergrondverhalen vaak hetgeen wat een merk maakt. Als je bijvoorbeeld werkt voor een webshop met biologische producten, kun je leveranciers bezoeken. Tijdens een bezoek aan een leverancier, bijvoorbeeld een biologische boer, geef je klanten een rondleiding op de boerderij. Tijdens de rondleiding stellen klanten live vragen aan de boer, waardoor zij een band krijgen met hem en de producten die jij levert.

Deel echte verhalen. Laat zien wie je bent als bedrijf door collega’s te filmen en laat kijkers stemmen of vragen stellen. In live video kun je details delen die je niet tijdens webinars of blogs behandelt. Daarnaast kun je na de livestream een montage maken van de meest interessante onderwerpen, zodat je meer content hebt om te delen.

Voorbeeld van het inzetten van live video

Om het nog concreter te maken wil ik kort analyseren hoe de Franse entrepreneur en blogger Loic Le Meur live video inzet. Belangrijk om te weten is dat hij evenementen organiseert waarbij hij leiders van over de hele wereld samenbrengt.

Alle volgers die hij op social media verzamelt, verwijst hij naar een Facebookgroep waar vandaan hij live video inzet. Door zijn netwerk en ervaring is hij in staat om leiders uit verschillende sectoren te interviewen en zijn visie te delen over onderwerpen. Tijdens de live sessies kun je vragen stellen aan hem en zijn gasten. Hierdoor communiceren mensen over de hele wereld direct met topdesigners van Facebook of business development managers van Google.

Het resultaat? Mensen die zijn live video’s volgen, koppelen onbewust de kennis van zijn interviews aan Loic Le Meur. De kijkers zijn enthousiast en kopen tickets voor zijn evenementen. Doordat je zelf vragen stelt en antwoord krijgt lijkt het of hij jou kent, waardoor je een band voelt met Loic.

2. Ontwikkelingen in virtual reality

Hoewel volgens TNO de technologie rond virtual reality nog in de kinderschoenen staat, was ik verbaasd hoever de ontwikkelingen al zijn. Tijdens het Media Jaarcongres was er veel gelegenheid om diverse ontwikkelingen binnen VR te ervaren. Ik benoem er twee:

  • Sensory Reality van Sensiks, een cabine waarin lucht, geur, warmte, straling, 360gradengeluid en -beeld gecombineerd werden.
  • Social VR van TNO, een VR-ervaring waarbij je iemand die op een andere locatie is kunt zien en horen alsof hij in dezelfde ruimte is.

Tijdens Sensory Reality liep ik door een bos, je ruikt de dennennaalden en voelt een bries in je nek. Opeens vlieg je omhoog, de wind waait door je haren en het koelt af. Plotseling is er brand in het bos onder je. Het wordt warm, je voelt straling op je huid en de geur van brandend hout dringt tot je door. Dit is nu al mogelijk, beeld je in hoe dit over 5 jaar gebruikt kan worden. Mensen die verlamd zijn kunnen weer door een bos lopen, of dagelijks langs hun favoriete vakantiebestemming.

Als deze technologieën gecombineerd worden met Social VR van TNO, dan ontstaat er een echte virtuele wereld. Waarin je samen door een bos heenloopt, elkaar aan kunt kijken en eekhoorntjes aan kunt wijzen. Wil je zelf VR ervaren? Dan raad ik je aan om 25 – 27 oktober de VR Days in Amsterdam te bezoeken.

Wat kun je vandaag bij jouw bedrijf al met VR?

Technisch VR Manager Pieter Siekerman vertelde in de VR-expertsessie dat er in Nederland zo’n 80 bedrijven met 500 man fulltime actief bezig zijn met VR-ontwikkelingen. Terwijl Albert Heijn al meermaals een actie heeft uitgevoerd waarmee je kunt sparen voor VR-opnames en televisieprogramma’s met VR een kijkje achter de schermen geven, speelt natuurlijk de vraag wat je zelf kunt met VR.

Wat je zelf met VR kunt, werd ook door veel bezoekers besproken tijdens de lunch. Er zijn al veel toepassingen binnen diverse branches. Reisorganisaties tonen een vakantieresort aan klanten, makelaars geven tours door woningen die nog gebouwd moeten worden en de Belgische spoordiensten zetten het in om personeel te leren hoe ze mensen met een rolstoel kunnen helpen de trein in te komen.

Bij de meeste voorbeelden is het voordeel dat je iemand kunt helpen om op een andere of niet bestaande locatie te zijn. Bedrijven zetten dit in om trainingen te bieden aan klanten of medewerkers, maar ook om klanten producten te laten zien die niet eenvoudig te transporteren zijn. Heb je zelf toffe VR-ideeën of -voorbeelden? Plaats ze hieronder in de comments.

Plan voor komende week een live sessie in

Mijn opdracht aan mijzelf en aan jou is om vandaag te starten met deze nieuwe technologieën. Voor mijzelf betekent dit dat ik wil proberen elke week een live sessie in te plannen op Facebook. Tijdens deze live sessies wil ik vanuit een marketinghoek mijn visie over de toekomst delen. Ook bied ik informatie over bestaande technologieën die nog te weinig gebruikt worden.

Mijn opdracht aan jou is om voor komende week ook een live sessie in te plannen. Het enige dat je moet voorbereiden is het onderwerp waar je over wil spreken. Deel hieronder in een comment het onderwerp en een link naar de locatie van jouw live sessie (bijvoorbeeld Facebook of Instagram). Probeer het, bekijk de reacties en oefen, oefen, oefen. Leer je ideeën te verspreiden via live video. Want zoals David Mühle van videobedrijf Ooyala zei tijdens zijn speech: “You cannot live without live.”

Dit artikel is als eerste geplaatst op Frankwatching, wil je meer leren over live video en VR bezoek dan de site: https://www.frankwatching.com/archive/2017/07/06/virtual-reality-live-video-2-trends-om-je-pijlen-op-te-richten/